Manometern på filtret pekar på rött
Om tryckmätaren visar på rött är det dags att backspola. Eftersom olika pooler har olika arbetstryck beroende på placering av reningsverk, pumpar, rördimensioner, så kan trycket på sandfiltret variera alltifrån 0,5 bar upp till 1,1 bar i normalt arbetstryck efter att sandbädden är ny-backspolad.
Enklast är att markera nålens position när filtret nyligen backspolats, och markera på tryckmätarens glas med exempelvis en spritpenna där nålen pekar. Detta underlättar då man enkelt ser när trycket stiger och sandfiltret behöver backspolas.
Regelbunden backspolning
Regelbunden backspolning av sandfiltret är nödvändigt för att poolvattnet skall kunna filtreras på ett effektivt sätt. Vid backspolning tvättas filtersanden rent och smutsen i filtret spolas ut via backspolningsröret. Vill man ha filtret ordentligt rengjort, så skall backspolningen pågå i minst 3 minuter. Det går då åt en lite större mängd vatten för att spola så pass länge. Så kortare backspolningar på 40-90 sek räcker oftast för ett tillfredställande resultat då 60-80% av smutsen spolas ur.
Få bort riktigt små partiklar genom att flocka
För att få bort de riktigt små partiklarna från vattnet som annars passerar rakt igenom sanden i filtret, kan man behöva flocka. Detta görs med att lägga flockningsmedel i bräddavloppets silkorg. Använd produkten RENT & KLART, (länk) för detta. Efter behandlingen kan det behöva backspolas 1- 2 gånger påföljande dygn då alla småpartiklar har klumpat ihop sig och fastnat i sandbädden. Tryckmätaren på filtertanken visar på ett förhöjt tryck när det är dags att backspola.
Backspolning
Vid backspolning cirkulerar vattnet baklänges genom filtersanden och all smuts som fastnat i sanden sköljs bort.
Vinterstängning steg för steg
På vintern när poolen inte används ska den ”vinterstängas” och täckas. Detta för att minimera risken för t ex frysskador på poolutrustningen.
Vinterstängning i 7 steg
- Vattentemperaturen ska helst vara 10 °C eller lägre.
- All utrustning såsom filter, pump, solpaneler, bräddavlopp, värmare, slangar, rör m.m. ska vara tömda på vatten.
- Om du har en Jet-stream ska poolen tömmas till under den. Om poolen är nedgrävd ska den även stöttas med reglar (gäller rektangulär och oval pool).
- Har du ovanmark pool så ska den tömmas till under lampan.
- Poolen behöver behandlas med kemikalier inför vintern. Chockklorera inte när temperaturen är under 10 °C, använd då istället vinterkonserveringsmedel.
- Poolen bör täckas.
- Pump samt annan elektronisk utrustning bör förvaras inomhus.
- På nästa sida hittar du enkla instruktioner om hur du bäst går till väga vid en vinterstängning samt vilka produkter som finns att köpa.
När ska man vinterstänga?
Vinterstängningen görs innan det blir så kallt att vattnet fryser. Poolkungen rekommenderar att värmen stängs av så att temperaturen i poolvattnet sjunker till under 10 °C, detta för att minimera tillväxten av alger och bakterier under vintern. Börja med att städa poolen ordenligt. Eventuell trappa ska rengöras, väggarna borstas och poolbotten dammsugas. Justera pH-värdet. Chockklorera vid behov och låt verka tills vattnet ser bra ut (chockklorera inte när temperaturen är under 10 °C. Använd då vinterkonserveringsmedel istället).
Häll därefter i vinterkonservering enligt anvisning på förpackningen och låt verka i ca 12 timmar. Rengör eventuell smuts vid vattenlinjen med linerrengöring som sista åtgärd när vattennivån i poolen är sänkt. Se info om detta nedan. Poolen ska delvis tömmas på vatten. Sänk vattennivån till ca 5 cm under inloppen, har du ovan mark pool ska vattennivån sänkas till under lampan. Om ni har Jet-stream ska vattennivån sänkas till under denna och om poolen är nedgrävd ska poolens väggar ska stöttas med reglar (gäller rektangulär och oval pool). Jet-streamen kopplas isär och töms på vatten. Se till att inget vatten kan komma in under vintern och orsaka frysskador.
Bra att tänka på
- Se till att all el till poolen är avslagen under vintern så att inga belysningar tänds av misstag, detta kan leda till att hela belysningsarmaturen smälter.
- Har ni pool monterad ovan mark så skall vattennivån sänkas till precis under lampnivå.
- Ladda ner vår PDF-guide (finns under dokument)
Så vårstartar du poolen steg för steg
Gå igenom och återställ utrustning som är vinteranpassad. Enkelt uttryckt en omvänd ordning av vinterstängning. När poolen startas ska vattnet kontrolleras. Har man gjort en riktig vinterkonservering i balanserat poolvatten och haft poolen täckt med vinterplåt, krävs normalt inga extra åtgärder. När cirkulationen är i gång och pH-värdet är korrekt görs en chock-klorering.
7 steg för att vårstarta poolen
- Återmontera alla pooldetaljer som har tagits bort vid vinternstängningen. Stäng eventuella tömningsventiler och återmontera avtappningspluggar på sandfilter, pump, klorinatorer m.m.
- Fyll upp poolen, så att vattennivån ligger på 2/3 av bräddavloppets öppning.
- Innan du startar pumpen fyll på med vatten i huset för silkorgen. Pumpen får aldrig startas utan vatten, då kan axeltätningen skadas.
- Öppna ventiler till sug-, retur- och avloppsuttag.
- Ställ in sandfiltrets sexvägsventil på filtrationsläget och starta pumpen. Vid behov kan du backspola filtret som första åtgärd, se nästa punkt.
- Vid behov av backspolning; Ställ sexvägsventilen på ”Backspolning” (Backwash). OBS! Pumpen ska alltid vara avstängd när läget på sexvägsventilen ändras. Starta pumpen och låt den suga ut luften ur sugledningen, det tar ett par minuter, sedan passerar vattnet siktglaset på centralventilens avloppsuttag. Spola ca 1-2 minuter eller tills vattnet i siktglaset är klart. Stanna pumpen och vrid handtaget till ”Renspolning” (Rinse). Starta sedan pumpen och spola ca 15-30 sekunder. Stanna pumpen igen och vrid handtaget till ”Filter” som är normalt driftläge.
- Testa pH-värdet i ditt poolvatten och justera det till 7,0-7,4. Chockklorera via bräddavloppet till ett klorvärde på 2 ppm (mg/l). Vid upprepad klordosering vänta 3 timmar mellan varje test för att kloret skall hinna lösas upp. Efter ett dygn städar du rent poolens golv och väggar.